Ervaringen

Benieuwd naar de ervaringen van cliënten? Hieronder een aantal ingezonden ervaringen van enthousiaste cliënten

Wilco, 12 jaar

Ik heet Wilco en ben 12 jaar. Toen ik 10 jaar was moest ik van de dokter naar de dietist. Ik had er geen zin in. Ik dacht dat ik niets meer mocht eten. Mariette de dietist gaf mij tips wat ik het beste kon gaan eten. Als ik ook wat meer in de lengte zou groeien zou ik ook vanzelf nog wat afvallen. Elke keer als ik langs kom meet ze mijn lengte en vetpercentage en spiermassa en kijkt ze in mijn schriftje waar ik mijn eten en drinken in schrijf. Ik heb veel spieren net als mijn papa. Daarom ben ik altijd wat zwaarder dan de andere kinderen uit mijn klas vertelde ze. Ik vond het nooit leuk als kinderen uit mijn klas mij pesten met mijn gewicht. Nu kunnen ze zeggen wat ze willen, het doet me helemaal niets meer want ik ben heel erg goed afgevallen en groei goed in de lengte. Het is me echt heel erg mee gevallen! Ze is aardig en gelukkig echt niet streng en maakt ook altijd grapjes. Ik kom om de 2 maanden nog heel graag bij haar terug en dan kijken we of het allemaal nog wel goed gaat. Ik ben ook niet meer zenuwachtig als ik er heen moet!

 Els 54 jaar (woog 118 kg, nu 73 kg)

In mei 2007 ben ik onder behandeling gekomen bij diëtistenpraktijk Fanoy. Ik heb jarenlang gejojo-ed en kon niet mijn patroon goed volhouden. Ik ben altijd sceptisch geweest t.o.v. diëtisten. Wat konden zij mij nou nog meer vertellen dan ik al deed? Ik moest het immers ook zelf doen. Maar…dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Heel veel mensen denken heel simpel over afvallen en het volhouden er van maar de werkelijkheid is toch echt anders! Ik was ook bang om terug te vallen in mijn oude patroon. In de gesprekken met Mariette kwamen we tot de conclusie dat ik veel te streng voor mezelf was en mezelf niets lekkers meer gunde. Ik mocht best wel wat tussendoor!  Maar door al dat gejojo vond ik het eng om ook tussendoor wat te nemen, terwijl dit juist zo goed is voor mijn stofwisseling. Na een aantal gesprekken durf ik dit wat meer los te laten en momenteel gaat het zelfs nog beter dan alle andere lijnpogingen! Ik val dan wel minder snel af, maar het belangrijkste: ik houd het vol! En wie wilt dat nou niet….Gelukkig is het bij deze diëtistenpraktijk niet zo dat je niet meer onder begeleiding mag zijn na een aantal weken, wat wel mijn ervaring was in de afgelopen jaren bij andere praktijken.  In het begin kwam ik om de 2 weken even terug op gesprek, momenteel kom ik om de maand. Gewoon als stok achter de deur. En die heb ik echt nog nodig om niet terug te vallen in mijn oude patroon. Liever dan een controle er op dan weer dat ellendige gejojo…..Over een tijdje gaan we proberen de lange termijn controle op te bouwen naar 2 maanden. Ik ben benieuwd! Volhouden gaat echt lukken!

 Arnold, 37 jaar

Al jaren tob ik met mijn diabetes en ben een aantal jaren geleden doorgestuurd naar een diëtist. Daar kreeg ik weinig informatie, alleen dat ik op moest letten op mijn gewicht. Adviezen over diabetes kreeg ik niet. Mijn suikerwaarden gingen na een tijdje wel heel erg schommelen en ik had geen idee waar dat mee te maken had. Op een gegeven ogenblik werd mijn hoeveelheid medicijnen zelfs verdubbeld. Via via hoorde ik van goede resultaten bij deze praktijk. Toch maar een keer de stoute schoenen aangetrokken en gebeld voor een afspraak. Ik kon gelukkig al snel terecht en al tijdens het eerste gesprek kreeg ik veel meer informatie dan ik de jaren daarvoor had gehad. Ze wees mij op de voordelen van een goede koolhydraatverdeling (voorheen nog nooit van gehoord, en dan heb je al 5 jaar diabetes!!!!) We hebben gezamenlijk een dagschema opgesteld met daarin vermeld wat ik het beste kon eten en drinken op bepaalde tijdstippen. En: mijn suikerwaarden zakten na verloop van tijd! Ik voelde mij veel fitter en het mooiste was: ik mocht in goed overleg met mijn huisarts wat minderen met mijn medicatie. Nou wat wil je nog meer?

Esther, moeder van Emma (4 maanden)

Emma kreeg al in de eerste weken na haar geboorte uitslag. Ze sliep slecht, had darmkrampjes en was constant verkouden. Omdat ik vermoedde dat dat wel eens iets met haar voeding te maken kon hebben heb ik gebeld voor een afspraak. Al tijdens het eerste gesprek voelde ik mij eindelijk begrepen. Emma kreeg als proef hypoallergene voeding voorgeschreven. Ze veranderde in een heel ander kind! Sliep door, huilde minder, de eczeem verdween en werd een vrolijke baby. Heerlijk! Als test hebben we nog de gewone babyvoeding geprobeerd, maar dat ging al gelijk de eerste dag mis. Ze zit dus nu op de speciale hypoallergene voeding. Als ze 6 maanden is, gaan we met een schema bijvoeding bij haar proberen. Gelukkig krijg ik hier hele goede begeleiding bij en komen we geregeld terug om te kijken hoe het gaat. In mijn eentje was dit echt nooit gelukt. En Emma? Die lacht gelukkig weer en ken je niet meer terug!!!! Bedankt!!!!